Slider

A 10 legfontosabb tanács vesekőbetegeknek

A vesekövesség gyakorisága nagy eltérést mutat a világ különböző részein a klimatikus viszonyok, genetikai tényezők, táplálkozási szokások függvényében. Általában 2-20%-os az előfordulása, de egyes területeken ez akár 37%-t is elérheti. Élesen külön kell választani azokat a betegeket akik nagyon gyakran, akár évente több alkalommal is termelnek követ, azoktól akiknek egész életükben csupán csak egy alkalommal volt köve. A megelőzés szempontjából azonban mindkét csoportnak érdemes néhány fontos dologra figyelmet fordítani, hogy meggátoljuk az újabb kövek kialakulását.

Naponta 2.5-3 liter folyadék bevitele egyenletesen elosztva, MERT a bőséges folyadék fogyasztás bizonyítottan csökkenti a kő kialakulását.

A napi vizeletmennyiség haladja meg a 2.5 litert, MERT a „hígabb” vizeletben alacsonyabb a kőalkotó anyagok koncentrációja.

Alacsony fajsúlyú (híg), semleges vegyhatású folyadékot fogyasszunk, MERT a bevitt folyadék hatással van vizelet savasságára, illetve lúgosságára, így ezzel csökkenthetjük a különböző ásványi anyagok kicsapódását.

Szélsőségektől mentes, vegyes táplálkozás, MERT az egyoldalú táplálkozás következtében megnőhet bizonyos kőképződés szempontjából kedvezőtlen anyagok a koncentrációja a vizeletben.

Zöldségekben gazdag, rostokban dús ételek fogyasztása, MERT ezzel megkötjük és gyorsítjuk bizonyos kedvezőtlen kőképző anyagok távozását.

Kalcium-oxalát kövesek kerüljék a C-vitamin túlzott gyógyszeres bevitelét, MERT a szervezet a C-vitamint oxaláttá alakítja át.

Ne sózzuk az ételeket (3-5 g/testsúlykg/nap), MERT a konyhasó fokozza a kalcium kiválasztást a vesékben és csökkenti azok visszaszívódását.

Kevesebb húst együnk (10g/testsúlykg/nap), MERT a fehérje lebontás végtermékei számos ponton befolyásolják a kőképződést.

Törekedjünk a normál testsúlyra, mozogjunk sokat, MERT ez kedvező hatással van a vérnyomásra, a testsúlyra és csökkenti a kőképződést is.

Akinek gyakran van veseköve rendszeresen szedjen terpén kombinációt, MERT ennek vizelethajtó, fertőtlenítő, kőhajtó hatása van.

Ezeket a tanácsokat nem csak a vesekőbetegeknek érdemes megfogadni, hiszen ahogy látjuk minden pontja az egészséges életmódot szolgálja, így mindenki számára hasznos lehet egészsége megőrzése érdekében.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Az rowatinex.hu oldalon megjelenő információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi tanácsadást, ezért kérjük, hogy a betegséggel kapcsolatos kérdéseivel valamint panasz esetén forduljon kezelőorvosához!